dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Lezing over 200 jaar burgerlijke stand

05 september 2011
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

AALBURG - Op het gemeentehuis van Aalburg wordt een lezing gehouden door Bert de Vaan van het Streekarchief over 200 jaar burgerlijke stand. Deze code civil werd in 1811 ingevoerd door Lodewijk Napoleon en registreerde het leven van iedere inwoner van de wieg tot het graf.

Erfgoed Altena heeft voor Open Monumentendag gekozen voor aandacht voor 200 jaar burgerlijke stand. Dit in combinatie met het landelijke thema ‘oud gebouw-nieuw gebruik’. Open Monumentendag heeft dit jaar een feestelijk tintje omdat het evenement voor het 25e jaar wordt gehouden.

In de drie Altena gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn (voormalige) gemeentehuizen te vinden, die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Echtparen die daar getrouwd zijn kunnen anno 2011 opnieuw op deze locatie worden vereeuwigd op zaterdag 10 september tussen 13.00-15.00 uur op vertoon van hun trouwfoto. In vijf dorpen zijn fotografen van fotogroep Lumiere aanwezig om de nieuwe trouwfoto’s te maken. Dit zijn in Werkendam Hoogstraat 38 (nu restaurant en deels woonhuis); in Andel, Burgemeester van der Schansstraat 2 (nu woonhuis); Almkerk, Kruistraat (nu bedrijf); Rijswijk, Rijswijksesteeg 7 (nu Gereformeerde kerk Giessen/Rijswijk) en Rijswijk, Slagboomstraat 6 (nu woonhuis) en in Wijk en Aalburg bij het huidige gemeentehuis. De kosten voor het fotograferen zijn drie euro per foto. In de Martinuskerk in Woudrichem kan kennis gemaakt worden met de voorloper van de burgerlijke stand; namelijk de doop-, trouw- en overlijdensboeken die door de kerken werden bewaard.

Deel dit bericht met je vrienden!