woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Opening fototentoonstelling Rees Diepen

Opening fototentoonstelling Rees Diepen

03 september 2011
Van 13:00 uur tot en met 00:00 uur

WERKENDAM -  Geke van de Merwe opent in Bibliotheek Werkendam de fototentoonstelling van Rees Diepen, getiteld “Oog voor mensen”. Iedereen is van harte uitgenodigd bij dit feestelijk gebeuren. Daarmee wordt ook de gelijknamige tentoonstelling in bibliotheek Giessen symbolisch voor geopend verklaard. Gezien het grote aantal werken is de presentatie over twee vestigingen verspreid. In Werkendam ligt de nadruk op senioren, in Giessen spelen kinderen een hoofdrol. De natuur komt in beide exposities terug. Emy Thorissen (conservator Brabant-Collectie) zal een rondleiding verzorgen. Het werk van Diepen kenmerkt zich door spontaniteit en ongedwongenheid, vastgelegd in prachtige zwart/wit afbeeldingen. Vooral voor alle fotografen: een buitenkans om haar techniek te leren kennen en bewonderen. De tentoonstellingen blijven staan tot eind oktober.

Nieuwsgierig? Een voorproefje op www.youtube.com en www.brabantcollectie.nl.
Verdere informatie bij Tryntsje van Vessem (t.vanvessem@bibliotheekaltena.nl).
Nadere informatie volgt op website www.bibliotheekaltena.nl .

Tentoonstelling “Oog voor mensen”
Met deze titel is niets teveel gezegd. Kijkend naar de foto’s is het eerste wat opvalt de echtheid en natuurlijkheid, waarmee Rees Diepen haar personages en onderwerpen vastlegt. Zij bekwaamde zich na een studie rechtsfilosofie d.m.v. een cursus aan de Nederlandse Fotovakschool tot beroepsfotografe. Ze is vooral bekend geworden door reportagefotografie van kinderen: spontaan en ongedwongen in onbewaakte ogenblikken, alsof de kinderen zich totaal niet bewust zijn van de camera. Daarnaast fotografeerde zij ook ouderen, kinderen met een geestelijke beperking (o.a. voor Ouders van Nu en boeken zoals “Dit kind” en “Spelend voor Gods aangezicht”), (zee)landschappen en Afrikaanse kunst. Haar grote betrokkenheid spreekt uit alle afbeeldingen.

Opening Geke van de Merwe
Uit het werk van Rees Diepen valt de grote betrokkenheid met mensen meteen op. Dat kan ook gezegd worden van de portretten, die Geke van de Merwe “geschilderd” heeft van – vaak bijzondere – mensen uit onze regio in columns voor o.a. het Brabants Dagblad en voor haar recente boek “Prachtmensen”. Geke opent de fototentoonstelling op zaterdag 3 september om 13.00 uur in Bibliotheek Werkendam.

Rees Diepen
Rees Diepen (Tilburg, *1925) werd vroeger thuis eerder tegengewerkt dan gestimuleerd in haar fotografie-ambities. Pas toen ze ging publiceren, kreeg ze waardering. Fotograaf Martien Coppens geloofde in haar en stimuleerde haar zich verder te bekwamen. Ze ging naar de Fotovakschool in Den Haag en behaalde het diploma, maar ze bekent dat ze nooit wat heeft gehad aan al die “overbodige en ingewikkelde” dingen! In de leer gaan bij beroepsgenoten heeft haar gevormd. In 1990 sloot Diepen haar carrière als fotografe af. Wegens een verslechterende gezondheid kon ze haar werk niet meer naar eigen tevredenheid uitvoeren. Zij wil zich letterlijk op gelijke hoogte bewegen als haar foto-objecten – vaak kinderen – en haar knieën lieten dat niet meer toe.

Mooiste foto van Rees Diepen
“Het jongetje dat achter de harmonie in het gelid meeloopt. Zoiets kùn je niet in scène zetten. Dat heb ik ook nooit willen doen. Niet ingrijpen, hoorde ik dan van binnen, wachten tot hèt moment dat je de knop indrukt!”, aldus de fotografe zelf.

Brabant-Collectie
Rees Diepen heeft haar gehele fotografische oeuvre eind 2008 geschonken aan de Brabant-Collectie van de Bibliotheek Universiteit van Tilburg. De tentoonstelling “Oog voor mensen” reist in 2011 door de provincie Noord-Brabant en wordt getoond in diverse bibliotheken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Emy Thorissen (conservator, e.a.thorissen@uvt.nl).

Deel dit bericht met je vrienden!