zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Fietstourtocht naar St Truiden

02 september 2011
Van vrijdag 02 september 2011 tot en met zaterdag 03 september 2011
Van 07:00 uur tot en met 18:00 uur

De gemeente Aalburg wil zich meer profileren als fietsgemeente. Logisch, als je een prachtig voorbeeld als ikoontje in je gemeente hebt wonen: Marianne Vos.

Het promoten van het fietsen betreft zeker niet alleen de topsport maar vooral ook de breedtesport, gezond bewegen voor jong en oud. Goed voor hart en bloedvaten, de geest verruimen, “kop in de wind” voor jong en oud. In dat verband proberen we ook een specifieke groep, namelijk de tourfietsers onder ons te mobiliseren. Zij die er niet tegen op zien om een keer 120 tot 180 km te “draaien” op hun racefietsje. Ik weet dat er wekelijks velen in onze gemeente op deze wijze hun sport beoefenen. Bijvoorbeeld de leden van de IJsvrienden overbruggen daarmee de zomer naar de winterperiode. Nu hebben wij voor de tourfietser een 2-daagse op het programma staan en wel op vrijdag 2 en zaterdag 3 september. De tocht gaat van Aalburg naar St.Truiden in Belgie (50 km ten zuiden van Eindhoven) en de andere dag weer terug.
De heenroute gaat voor een deel langs de Maas, zuidwaarts en zal tussen de 160 en 180 km bedragen. De terugweg gaat via een “lineaal” van zuid naar noord weer terug naar Aalburg en bedraagt tussen de 120 – 140 km. Met de gemeente St.Truiden heeft onze gemeente een zekere band en deze is tweeledig:

1. Historisch: voor de reformatie werden via de Abdij van St.Truiden monniken gestuurd tot aan Babylonienbroek en zuidwaarts tot aan Metz (Fr.);
2. St.Truiden is de fruittuin van Europa. Vanuit het verleden tot nu toe gaan er handelaren vanuit onze gemeente naar de veilingen in St. Truiden om fruit in te kopen.

Vorig jaar is een bus met 50 Aalburgers naar St.Truiden gereisd en hebben daar van een mooi programma genoten. De afspraak is toen gemaakt om de historische route in de vorm van een wandel- en/of fietsroute op historisch verantwoorde wijze van en naar St.Truiden v.v. te herstellen. Vrijwilligers van beide gemeenten gaan dat voor 2012 in samenwerking met ons Streekarchief Land van Heusden en Altena verder uitwerken. Als kick-off willen we graag voor geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om deze route eens ongepolijst in de “grondverf te zetten “ . Een aantal mensen zijn bezig om met behulp van fietsroutenetwerk een verantwoorde route uit te stippelen. Van de zijde van St.Truiden hebben we het aanbod dat we in een jeugdherberg kunnen overnachten. Om een beeld te krijgen hoeveel tourfietsers uit Aalburg of hiermee verbonden, mee zouden willen gaan, willen wij een korte inventarisatie maken. Afhankelijk van de deelname denken wij ook aan meerijdende verzorgingsbusjes.

Ook zijn we bezig om de kosten in beeld te krijgen. Uitgaande van 2 maaltijden, ontbijt,een lunch en een overnachting ben je als indicatie maximaal zo’n € 100,-- p.p. kwijt. We zijn in overleg met sponsoren om dit bedrag te verminderen. Mocht u interesse hebben dan verzoek ik u dit voor 27 juni door te mailen met naam, adres en telefoonnummer aan k.noorloos@aalburg.nl.  Zij die zich opgegeven hebben, krijgen daarna zo spoedig nadere detailinfo.

Hartelijke groet,
A.M.T. (Fons) Naterop
burgemeester van Aalburg

Info

Organisator:

Adres:

Gemeente Aalburg

Aalburg

Deel dit bericht met je vrienden!