donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Bevolkingsonderzoek borstkanker

07 april 2011
Van donderdag 07 april 2011 tot en met dinsdag 03 mei 2011
Van 09:00 uur tot en met 17:00 uur

AALBURG -Digitaal bevolkingsonderzoek borstkanker in Wijk en Aalburg , Genderen, Eethen, Drongelen en Veen

Op 7 april 2011 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Wijk en Aalburg. Tot nu toe kan gesproken worden van een succesvol verlopen bevolkingsonderzoek in Wijk en Aalburg. De opkomst bedroeg tijdens de vorige ronde 82,83%. Dit is ruim boven het landelijk vereiste minimum van 70%.
 

Waarom deelnemen?
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 13.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium waarin de ziekte verkeert op het moment van ontdekking. De grote verdienste van het bevolkingsonderzoek is dat borstkanker in zo'n vroeg stadium kan worden ontdekt dat een knobbeltje vaak nog niet voelbaar is. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het digitale borstonderzoek
Het borstonderzoek bestaat uit het maken van enkele röntgenfoto's van de borsten. Omdat met moderne apparatuur wordt gewerkt, is de stralingsbelasting minimaal. Binnen twee weken ontvangt de vrouw een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt digitaal uitgevoerd. Het belangrijkste voordeel is dat de radiologen die de foto’s beoordelen meer technische mogelijkheden hebben bij het bekijken en beoordelen van de borstfoto’s. Ze kunnen bijvoorbeeld sterker inzoomen op verdachte plekken op de foto. Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide, vrouwelijke radiodiagnostisch laboranten.

Voor wie?
Voor de cliënten van Bevolkingsonderzoek Zuid verandert er nauwelijks iets. Het maken van de foto´s gaat op dezelfde manier als zij gewend zijn. Ze worden, net als nu, eenmaal per twee jaar uitgenodigd voor het onderzoek als ze tussen de 50 en 75 jaar oud zijn. Conform de landelijke richtlijnen, zijn dat in 2010 de vrouwen geboren in de jaren 1936 t/m 1961.

Resultaten vorige ronde
Tijdens de vorige ronde was de opkomst in de gemeente Wijk en Aalburg 82,83%. Dit betekent dat 1307 vrouwen van 50 tot en met 75 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 39 vrouwen (2,9%) doorverwezen voor nader onderzoek.

Onderzoekscentrum
Het borstonderzoek vindt plaats in een vernieuwd verplaatsbaar digitaal onderzoekscentrum. Het onderzoekscentrum staat van 7 april tot begin mei 2011 op het parkeerterrein D’Alburcht, Perzikstraat 14a, 4261 KD in Wijk en Aalburg.

Meer informatie
Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt bevolkingsonderzoek borstkanker op maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op de site.

Deel dit bericht met je vrienden!