vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Eerste steenlegging en gemeenteavond

07 januari 2011
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

WIJK EN AALBURG - Voor aanvang van deze avond wordt door ds. Haverkamp, namens het kerkbestuur van Hervromd Aalburg de eerste steen gelegd voor de nieuw te bouwen kerk.

Tijdens de gemeenteavond zal de heer C. de Gast een lezing houden met als thema: Van oudste kerk tot jongste kerk.

In de lezing die Cees de Gast worden enkele belangrijke hoofdmomenten uit de geschiedenis van de hervormde kerk van Aalburg belicht. Ds. Jacobus van Oudenhoven suggereert dat de ‘oude Kerck van Aelburgh van de Heydenen gebouwd is…’ De Gast gaat na of dit verhaal klopt. Zeker is dat in Aalburg de oudste christelijke kerk (de oerparochie) stond van het Land van Heusden en Altena. Zeker is ook dat er verhalen bestaan over de Aalburgse kerk van voor het jaar 1012. Er is veel bekend over de daarop volgende eeuwen, over geruzie over pastoorbenoemingen. Het Mariabeeldje van Aalburg maakte ook heel wat mee. Het visitatieverslag van bisschop Metsius geeft informatie over de toestand omstreeks 1571. In de Tachtigjarige Oorlog wordt de kerk verwoest maar weer hersteld. Uiteraard wordt stilgestaan bij de overgang naar de Reformatie in 1610. Eén Aalburgse predikant komt zelfs in een gedicht van Joost van den Vondel terecht. Vier eeuwen later wordt, terwijl sommige kerken in den lande moeten sluiten, de eerste steen gelegd voor een nieuwe hervormde kerk.

Globaal ziet het programma er als volgt uit: 19.30 uur eerste steenlegging op de bouwplaats; van 19.45 tot 20.00 inloop en koffie in De Burg; 20.00 uur aanvang gemeenteavond met lezing van de heer Cees de Gast. Voor meer informatie zie de nieuwsbrief die in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw bij de gemeenteleden wordt bezorgd. (Hervormd Aalburg)

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Hervormd Aalburg

Wijk en Aalburg

www.hervormdaalburg.nl
Deel dit bericht met je vrienden!