zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Diabetesscan

11 november 2010
Van 08:00 uur tot en met 18:00 uur

Diabetesscan

Marktplein te Wijk en Aalburg

Diabetes is een stoornis in de stofwisseling waarbij het bloedglucose(suiker)gehalte in het bloed is verhoogd. De oorzaak hiervan is een tekort aan het hormoon insuline of het feit dat het lichaam niet goed op de insuline reageert. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen de glucose uit het bloed kunnen opnemen en gebruiken als energiebron. Bij diabetes kan door het tekortschieten van de insuline de glucose de cel niet meer in. Hierdoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed en ontstaan verschillende klachten.

Een speciaal ingerichte vrachtwagen rijdt vanaf 4 november 2009 door Nederland om in verschillende gemeenten mensen te screenen op diabetes type 2. Met behulp van deze screening wordt vastgesteld of men een verhoogd risico heeft op het mogelijk krijgen van diabetes type 2 of wellicht al diabetes type 2 heeft.

De Diabetesscan wil Nederlanders bewust maken van de gevaren en gevolgen van diabetes. Ook wil het hen informeren over mogelijkheden om diabetes mogelijk te voorkomen of uit te stellen en de kans erop te verkleinen. Met de eZscan (easy-scan) kan men binnen twee minuten laten meten of er een verhoogde kans is op diabetes type 2 in de komende 5, 10 of 15 jaar.

Vaak blijft diabetes onopgemerkt tot er complicaties ontstaan zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen of oogafwijkingen. De test is pijnloos en er hoeft niet te worden geprikt. Mensen gaan met blote handen en voeten op het apparaat staan, waarna de meting begint. Door diabetes tijdig te ontdekken, kan direct een behandeling worden gestart en kunnen complicaties worden voorkomen.

Diabetes vormt een groeiend maatschappelijk probleem. Vooral het aantal mensen met diabetes type 2 neemt sterk toe en niet alleen in Nederland. De afgelopen 15 jaar is het aantal mensen met gediagnosticeerde diabetes in Nederland gestegen van 160.000 in 1990 naar 740.000 in 2007. En dat zijn alleen nog de patiënten die bij de huisarts bekend zijn. Naar schatting zijn er nog 250.000 Nederlanders die niet weten dat ze diabetes hebben, vaak mensen met overgewicht. Bij ongewijzigd beleid zal het aantal mensen met gediagnosticeerde diabetes in 2025 verdubbeld zijn tot 1,5 miljoen (bron: RIVM).

De Diabetesscan is wereldwijd de eerste in zijn soort en heeft inmiddels al grote belangstelling uit het buitenland.

Info

Organisator:

Adres:

Boeren Medical BV Tilburg

Wijk en Aalburg

Deel dit bericht met je vrienden!