vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Klederdrachten in de bieb

01 oktober 2010
Van vrijdag 01 oktober 2010 tot en met maandag 15 november 2010
Van 13:00 uur tot en met 17:00 uur

 

WIJK EN AALBURG - Het is een kleurrijk geheel in de vitrine van Bibliotheek Aalburg: allerlei poppen met bonte klederdrachten. De verzameling behoort toe aan Conny en Rosalyn van Moorselaar uit Veen. Zo‘n 40 poppen uit landen als Cyprus, Malta, Polen, Roemenië, Duitsland, Oostenrijk en natuurlijk Nederland showen traditionele kleding.

Verzamelen
Conny van Moorselaar spaart al zo’n veertig jaar poppen met klederdracht, de laatste jaren ondersteund door haar dochter Rosalyn. De mooie en kleurrijke kleding vormden destijds de aanleiding voor deze verzameling. Ze krijgen veel geschonken na vakantiereisjes door familie, vrienden en buren. De bijzonderste is tegelijk ook één van de kleinsten: een vingerpopje meegenomen door een oud-oom vanuit New York.

Klederdrachten
Met kleder- of streekdracht wordt de traditionele kleding bedoeld, die in gemeenschappen gedragen werd door een groot deel van de bevolking. Tegenwoordig draagt iedereen wat anders en dat wordt dan ook niet elke dag gedragen. Vroeger was dat anders. Men kwam vroeger over het algemeen nooit buiten het eigen dorp en kende dus ook niemand van daarbuiten. Iedereen droeg dezelfde kleding, een klederdracht genoemd. Er waren vier soorten: de door-de-weekse dracht, de zondagse dracht voor de kerk en de rouwdracht, ook weer onder te verdelen in de door-de-weekse en de zondagse rouwdracht. De rouwdracht werd gedragen, wanneer er een familielid of een andere dierbare gestorven was. Hij was veel donkerder dan de gewone dracht: zwart, donkerblauw, paars en donkergroen, dat verschilde per dorp.
Op het moment zijn er in Nederland naar schatting nog ongeveer 4.000 vrouwen die dagelijks in klederdracht lopen, maar hun aantal wordt steeds kleiner. Alleen in Staphorst-Rouveen en in Bunschoten-Spakenburg-Eemdijk maakt de klederdracht nog deel uit van het gewone straatbeeld. Daarnaast zijn bekende klederdrachten afkomstig uit Volendam, Marken, Urk, Scheveningen en Walcheren.

De bibliotheek is gevestigd aan de Perzikstraat 7b in Wijk en Aalburg (tel. 0416 – 69 04 63) en is geopend op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur. Koffie en thee staan klaar! Snel komen kijken, dus …
 

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Biblotheek Altena

Wijk en Aalburg

www.bibliotheekaltena.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!