zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Week van de Alfabetisering

06 september 2010
Van maandag 06 september 2010 tot en met zondag 12 september 2010


WIJK EN AALBURG / Land van Heusden en Altena – Op maandag 6 september begint de Week van de Alfabetisering in (t/m 12 september) en op woensdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Thema van dit jaar: samen werken aan geletterdheid draait om twee letters: NU. Hiermee wil men landelijke aandacht vragen voor het belang van taal, lezen en schrijven. Het is een misverstand te denken, dat iedereen in Nederland goed leest. Niets om je voor te schamen, maar wèl lastig om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Zo is het volgen van het (laatste) nieuws voor sommige mensen moeilijk. Sinds deze zomer kunt u op de computers bij Bibliotheken Altena via een speciale website het nieuws in eenvoudige taal volgen met behulp van De Slimme Nieuwslezer. Alléén in de bibliotheek kunt u inloggen op deze webpagina; gebruikmaken van internet in de bibliotheek is gratis.

Voor de openingstijden ga naar www.bibliotheekaltena.nl. Contactpersoon: Tryntsje van Vessem.
Meer achtergrondinformatie vindt u op ww.weekvandealfabetisering.nl.

Aanbod bibliotheek
Oók voor mensen met leesproblemen heeft de bibliotheek heel wat te bieden. Er bestaan boeken in eenvoudige taal voor zowel kinderen als volwassenen: verhalen,  romans en informatieboeken. U kunt er zonder lidmaatschap naar binnen en onder het genot van een gratis kopje koffie of thee de krant en tijdschriften bekijken. Iedere vestiging beschikt daarnaast over veel informatie, o.a. over eigen dorp en streek. Op verzoek kunt u een lijst met websites ontvangen, waarmee u zelf thuis achter de computer met “taal” aan de slag kunt.

De Slimme Nieuwslezer
De Slimme Nieuwslezer is een (sprekende) digitale krant, speciaal bedoeld voor volwassenen die op een zelfstandige manier nieuwsberichten in een makkelijke vorm willen lezen. Men krijgt niet alleen teksten op eigen niveau, maar moeilijke woorden kunnen ook worden voorgelezen en men kan oefeningen doen op een plezierige en positieve manier. Juist voor deze groep is dat belangrijk, omdat deze mensen vaak alleen maar negatieve leerervaringen hebben.

Week van de Alfabetisering
In Nederland zijn zo’n anderhalf miljoen mensen laaggeletterd. Deze mensen hebben grote moeite met lezen en schrijven, waardoor zij in het dagelijks leven of op het werk minder goed kunnen functioneren. Van deze anderhalf miljoen is een half miljoen allochtoon en maar liefst één miljoen autochtoon, waarvan weer een kwart vrijwel geheel ongeletterd is. De UNESCO stelde in 1996 de Wereldalfabetiseringsdag in. De Week van de Alfabetisering is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven, die als doel heeft om geletterdheid op een innovatieve en doelgerichte wijze breed te verankeren in de samenleving. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden is voorzitter.

Actief met taal aan de slag
Kent u iemand die lezen en schrijven moeilijk vindt? Daar is op iedere leeftijd wat aan te doen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal geeft u meer mogelijkheden en zelfvertrouwen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Tineke Feil, Da Vinci College, tel. 0416-692281, email: flc@davinci.nl of kijk op www.davinci.nl

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Biblotheek Altena

Altena / Aalburg

0623 717 874 / 0183

t.vanvessem@bibliotheekaltena.nl.
Deel dit bericht met je vrienden!