dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Oude munten in Vitrine in Aalburg

26 juli 2010
Van maandag 26 juli 2010 tot en met maandag 30 augustus 2010
Van 09:30 uur tot en met 12:00 uur

Wijk en Aalburg – Tegenwoordig geen betaalmiddel meer, maar móói zijn ze wèl die oude munten van Martijn van Rijswijk uit Wijk en Aalburg. Vanaf deze week ligt zijn oude muntenverzameling in de vitrine van Bibliotheek Aalburg tot ca. eind augustus. Er zijn hele mooie exemplaren bij.

Martijn was pas drie jaar toen hij met het verzamelen van oude munten begon. Aanleiding was de vondst van een portemonnee, vol met oud buitenlands geld. De eigenaar bleef onbekend en die munten zijn nog altijd in zijn bezit. Zijn belangstelling voor al het ‘oude’ was gewekt en hij is ook vast van plan 'later' geschiedenis te gaan studeren. De oudste munt stamt uit 1827. Zijn meest bijzondere verzamelstuk is de tien gulden munt die zijn opa op zijn sterfbed aan zijn oma gaf.
De totale verzameling van Martijn bestaat uit ongeveer 200 munten.

Geschiedenis

De eerste munten werden – onafhankelijk van elkaar – op drie verschillende plaatsen bedacht, ongeveer in dezelfde tijd. De eerste “munten” in China (vanaf ca. 770 voor Christus) waren symbolen van waardevolle voorwerpen: het zogenaamde mes- en spadegeld. Dat waren modellen van messen en spades met enkele karakters uit brons gegoten.
Ongeveer tegelijkertijd werd de eerste “cash” gegoten, kleine ronde munten met een vierkant gat erin om er een touw doorheen te kunnen halen. “Cash” bleef ruim 2.500 jaar in gebruik tot in het begin van de 20e eeuw.

In de westerse wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de 7e eeuw voor Christus in Lydië (Klein-Azië). Het waren druppels elektrum, een natuurlijke legering van goud en zilver met een afbeelding op de ene en een betekenisloos stempel op de andere kant. Van daaruit drong de nieuwe uitvinding, omdat zij de handel vergemakkelijkte, snel door naar het oosten (het Perzische rijk, het westen en de Griekse wereld). Al spoedig kreeg de gemiddelde ‘westerse’ munt de vorm die zij ook nu nog heeft.

De zomeropeningstijden (tot maandag 6 september) van Bibliotheek Aalburg (Perzikstraat 7b, 4261 KC  Wijk en Aalburg), zijn: dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.30 tot 12.00 uur en op dinsdag- en vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Koffie en thee staan klaar! Nadere informatie op de website. (Foto Bieb Aalburg - Martijn van Rijswijk toont trots zijn meest waardevolle munt.)

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

Website:

Biblotheek Altena

Wijk en Aalburg

0416 – 69 04 63

www.bibliotheekaltena.nl.
Deel dit bericht met je vrienden!